lördag 29 oktober 2011

Victoria: torsdag och fredag

Hallå!

Äntligen har jag kommit fram till sista inlägget på Vancouver/Victoriaresan (utan tvekan en av de bästa veckorna i mitt liv). Måste bara varna för att detta inlägg är supermegalångt och har väääldigt många bilder, bara så ni vet vad ni ger er in på!

På torsdagsmorgonen hade vi fri tid fram till lunch, och jag Fabia och Laura samt några till tog chansen att gå en guidad tur parlamentsbyggnaden. På grund av en väldigt god frukost (pannkakor, mmm) som inte fick missas var vi dock lite sena och fick därför springa större delen av vägen dit från hotellet (ca 1,5 km)... Turen var i alla fall okej, och byggnaden väldigt vacker även från insidan, med mycket historiska symboler och utsmyckningar.

British Columbias vapensköld (med texten "skönhet utan slut" eller något i den stilen)

 Queen Elisabeth II (Canadas statsöverhuvud för er som inte visste det)

"To celebrate the golden jubilee och the Reign of Queen Elisabeth II"

Tydligen är denna sortens blomma något av en symbol för BC. Kommer dock inte ihåg vad den kallas...

Och BCs flagga. Guiden förklarade vad allt på flaggan står för: den nedgående solen symboliserar att vi är i väst, de blå och vita vågorna står för havet respektive snön på bergstopparna, den brittiska flaggan påminner om BCs koloniala arv och kronan står för drottningen. 

När turen var slut var det bara en kvart kvar tills parlamentssessionen började, så vi bestämde oss för att stanna kvar och titta en stund. Vi fick gå genom en metalldetektor och tog plats uppe på läktaren. Såhär ser BC's riksdag ut på insidan:

Till vänster om ordföranden härifrån sett sitter regeringspartiet (Conservatives) och till höger sitter oppositionen

Ordförandens " tron"

Så vi fick titta på när ordföranden marscherade in i sin uniform och spejsiga hatt. Resten av politikerna kom in genom dörrarna ni kan se längst till höger och vänster på bilden. "Resten" är dock något av en överdrift, det var knappast med än 10 % av dem där. Anledningen till detta var att de så fort de satt sig var tvungna att lämna salen igen på grund av att det längs hela den nordamerikanska västkusten hölls en jordbävningsövning kl 10.20, och alla medarbetare var tvungna att gå till sina kontor och gömma sig under skrivborden. Vi, å andra sidan, fick lämna byggnaden helt och hållet.

Såhär ser parlamentshuset ut på lite närmare håll och i dagsljus:


Efter detta tog vi en kort sväng inne i The Empress, där vi bland annat fick se drottningens te-rum och en väldigt lyxig matsal med bengaliskt tema. Hela stället bara skrek lyx, och det vore ju inte helt fel att bo där i några dagar...

Eftersom vi skulle vara på hotellet kl 12 för att äta lunch och eftersom ingen av oss hade någon utklädnad för kvällens halloweenparty blev det till att skynda oss till kostymbutiken Value Village (med ett par obligatoriska  stopp i souvenirbutiker på vägen.). Väl där var jag inte ensam om att irra runt i gångarna och allt mer förtvivlat leta efter en kostym som
a) inte var för dyr
b) inte fick en att se ut som om man klivit rätt ut från en bordell...
c) inte var ful
d) var originell och kreativ

Detta var, som ni kanske förstår, inte det lättaste. Efter mycket tvekande köpte snåla jag ett par änglavingar, en halo och en vit fjäderboa att kombinera med ett vitt linne och (i brist på vita byxor) mina vanliga jeans. (Det hela slutade dock med att jag lånade en vid top av Laura eftersom vingarnas axelband såg väldigt konstiga ut tillsammans med det ärmlösa linnet...)

Så fort vi var klara (Laura bestämde sig till slut för att vara en nyckelpiga medan Fabia köpte en bi-outfit) var det dags för dagens andra (men inte sista) springtur tillbaka till hotellet för lunch. Sedan var det dags för en av resans absoluta höjdpunkter: valskådning! Vi blev indelade i två grupper, en grupp i varje båt. Det tog ett tag att komma ut på öppet hav där valarna fanns, och det var rejält kallt på båten, så jag var glad för att jag i sista minuten tagit med mig min fleecetröja...

Fabia och jag på båten

När vi väl fick syn på valarna var  kylan snart bortglömd. Till en början höll de sig på avstånd, men vid ett flertal tillfällen kom de så nära båten att man kunde urskilja deras individuella färger och mönster. De första valarna vi såg var knölvalar, och lite senare en grupp späckhuggare. Tydligen är det ovanligt att se båda sorterna under en och samma tur, och vi hade verkligen tur (inte bara med vädret)! En av späckhuggarna simmade precis bredvid båten, och dök till och med ner under den. Riktigt häftigt och en verklig upplevelse!

 Två knölvalar

 Mer knölvalar


 Späckhuggaren precis innan den dök ner under båten (om ni tittar noga kan ni se valens kropp under ytan)

Och ännu en späckhuggare

Lite senare åkte vi förbi några klippor med massor av sälar och sjölejon. Där fanns också en väldigt söt liten fyr ute på ett skär.

 Sälar

 Sjölejon


 Mer sjölejon...

... och mer sälar

När vi var på väg tillbaka in till Victorias hamn fick vi se ännu fler knölvalar, och denna gången på riktigt nära håll.Väl tillbaka i hamnen (och värmen) var jag bara tvungen att ta lite fler bilder eftersom allt såg så himla mysig ut. Efter detta var dock minneskortet på min kamera fullt, så tyvärr blev det inga fler bilder från resten av kvällen för min del.

 The Empress

 Parlamentsbyggnaden

Och en supergullig liten turistbåt

Efter en väldigt god middag på hotellet (kött, kyckling, potatismos, klyftpotatis och "gravy") gick vi upp på våra rum för att göra oss i ordning för halloweenpartyt. Detta tog oss längre än väntat, delvis på grund av våra ganska så misslyckade försök att locka mitt och Martines hår (hon var också ängel) med en plattång. Till slut blev vi i alla fall klara, och resten av kvällen var bara helt underbar, med karaoke och dans och allmänt mys. Alla var väldigt snyggt utklädda och våra fantastiska pumpor var pricken över i. Kort sagt, halloweenstämningen var på topp!

En hemsk bild av mig, men här är i alla fall Alba, jag, Jenna, Laura och Martine i våra vackra utstyrslar. Som ni kan se blev varken mitt eller Martines hår särskilt lockigt, trots våra ansträngningar...

Jag och de tre andra svenskarna (Julia, Daniella och Henrik) sjöng såklart ABBA på karaoken, Gimme gimme gimme. Utöver detta sjöng jag även Katy Perrys Last Friday Night och Can you feel the love tonight från Lejonkungen tillsammans med de andra. Riktigt kul var det, även om jag med min förskräckliga sångröst undvek att stå altför nära micken...

En annan rolig sak var att vi alla fick rösta på bästa manliga respektive kvinnliga utklädnad, personen med bäst attityd under hela resan samt mest hjälpsamma personen. Och jag blev (till min förvåning) utsedd till den mest hjälpsamma! Riktigt kul och uppmuntrande, och jag vann även en bok, How to be a Canadian. Har inte börjat läsa den än, men den verkar riktigt rolig!

När partyt till slut var över gick vi alla upp till rummen för att chilla i vanrandras rum resten av natten. Samtidigt som vi ville spendera så mycket tid som möjligt med varandra innan vi var tvungna att skiljas åt behövde alla packa ihop sina grejer, duscha och göra sig i ordning för avresan kl 05.00.

Det finns inte så jättemycket att säga om tillbakaresan. Jag sov i princip hela tiden fram till kl 11 ungefär, jag skrev vykort, vi kollade på Mamma Mia, stannade på olika ställen längs vägen för att släppa av folk och lekte ordlekar. När vi till slut kom fram till PG runt kl 8 var jag dödstrött igen och somnade så fort jag lade huvudet på kudden.

Snipp snapp slut, så var den sagan slut! (Ååh, saknar det så sjukt mycket redan!)

Och eftersom jag har haft sjukt mycket att göra den här veckan med missat skolarbete, cheerleading, matlagning och Kaitlin äntligen hemma från sjukhuset (permanent den här gången) har jag inte hunnit skriva något inlägg om denna veckan. Kanske kommer det ett, eller så får vi helt enkelt klara oss utan det. Ni har ju faktiskt tillräckligt att läsa som det är...

Saknar er alla, pussokram!

Btw, det snöar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar