tisdag 11 oktober 2011

Thanksgiving!

Hej allihopa!

Idag var det alltså Thanksgiving här i Kanada (nej, Thanksgiving här är inte samma datum som i USA), vilket innebar långhelg samt att Ylva fick uppleva sin livs första thanksgivingmiddag, vilket var väldigt kul! Efter lunch åkte vi till Doris syster för att hjälpa till att förbereda middagen. Vi gjorde piroger, en familjetradition som kommer av min värdfamiljs ukrainska arv. Det tog sin lilla tid och var rätt pilligt, men kul var det och minst sagt gott!

 Steg ett var att rulla små bollar av degen som Doris syster hade förberett i förväg


 Steg två var sedan att nypa ihop degen runt fyllningen, och det var den här biten som tog mest tid. En slarvigt svetsad pirog kan nämligen explodera vid tillagningen, något som vi ville undvika...


Doris syster, Dori, jag och Alisha halvvägs genom arbetet (allt som allt gjorde vi 129 piroger)

 Tillagningen...

... och den färdiga produkten! Och goda var de kan jag lova!

När vi var klara med pirogerna hjälpte jag och Alisha till att duka och fick ansvara för bordsdekorationerna. Detta blev resultatet:


Framåt middagen kom Doris systers dotter, hennes man och deras två barn (som vi var barnvakt åt för ett par veckor sedan) samt Alisha och Kaitlins morfar dit också. Förutom piroger hade vi en mängd olika rätter på vårt thanksgivingbord:
 Den klassiska kalkonen

 Från höger: cesarsallad, "stuffing" till kalkonen, vanlig grönsallad och pirogerna

Stuffingen och pirogerna igen, samt kalkonen, nu uppskuren

Innan vi satte oss till bords bad vi bordsbön, hållandes varandra i händerna. Sedan var det äntligen dags för maten! Det fanns så mycket mat och allt såg så sjukt gott ut att jag inte riktigt visste var jag skulle börja någonstans. Det hela slutade med att jag tog lite av allt, vilket givetvis resulterade i kaos på min tallrik:

Första portionen (andra såg ungefär likadan ut)

Kalkonen åts med tranbärssylt och pirogerna med gräddfil, och till alltsammans hade vi potatismos och "gravy". Allt var himmelskt gott och ni kan ju gissa om jag var mätt efteråt... Sedan var det ju den där lilla detaljen med efterrätt förstås: apple and peach crisp. Hur mätt jag än var så fanns det tydligen lite plats kvar i magen (efterättsmagen ni vet) och oj vad gott det var:


Resten av kvällen kunde jag knappt sitta upprätt, så mätt var jag. Mätt och belåten! Thanksgiving är verkligen en upplevelse, och är något jag gärna gör om!

Eftersom Kaitlin inte var superpigg åkte vi hem tidigt och jag jobbar fortfarande på att smälta maten...

Detta blir förmodligen mitt sista inlägg på ett tag. I morgon väntar socialsprov och packning, och på onsdag drar jag till Vancouver! Är så sjukt taggad, men tycker samtidigt så himla synd om Kaitlin som skulle åkt med till We Day men tyvärr inte är tillräckligt pigg än. Lider med henne till 100 %! Hur som helst så ska jag försöka att klämma in en uppdatering eller två medan jag är borta, men jag vet inte om jag kommer att ha tillgång till vare sig internet eller tillräckligt med tid, så jag lovar inget. Om inte så får ni helt enkelt ge er till tåls och se fram emot ett rejält (eller flera) inlägg så fort jag kommer hem igen!.

Saknar er alla!

Puss!

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad kul att du är i Kanada och har en blogg!
  Det finns inte så många bloggar att följa. Hoppas din värdsyster mår bättre snart.
  Skulle du kunna skriva ett inlägg om känslan att äntligen vara där? Vore kul också om du ville berätta om hur din uppfattning om Kanda har ändras under den senaste månaden.
  Ha det bra!

  Kram Isabella
  Blivande utbytesstudent 2013

  SvaraRadera
 2. Har de andra svenska utbytesstudenterna du pratade om också någon blogg? :D

  SvaraRadera
 3. aaa det var värst vad med mat, vad gjorde ni mer på Thanksgiving än att äta? :-D

  SvaraRadera