fredag 1 juni 2012

En helt vanlig dag i utbytesstudentens liv

Hej på er!

Jag tänkte ta och berätta hur en helt vanlig dag kan se ut för mig. So here we go:

07.15 Alarmet på mobilen ringer. Inställt på autosnooze så jag snoozar i fem eller tio minuter.

07.25 Jag går upp till köket och lagar havregrynsgröt i micron. Blandar med en mosad banan och kanel och toppar med en klick naturell grekisk yoghurt. Äter min frukost vid köksbordet medan jag läser en bok.

07.50 Tallriken i diskmaskinen, sedan tillbaka på nedervåningen. Sätter i linserna, borstar tänderna, sminkar mig, plattar håret, klär på mig, packar ryggsäcken (i den ordningen), allt medan jag lyssnar på 101 The River.

08.25 Klar att gå med skorna på vid ytterdörren. Väntar som vanligt på att min värdmamma och värdsyster ska bli klara.

08.30 Lämnar huset fem minuter för sent. Får skjuts av min värdmamma som släpper av oss vid den bakre ingången till skolan.

08.35 Efter flera försök får jag äntligen upp skåpet som jag delar med Sonja och ägnar sedan en stund åt att organisera alla mina saker så att allt får plats.

08.40 På plats vid borden i "the student lounge", där jag fortfarande lite morgontrött mest lyssnar på de andras konversationer.

08.45 Första varningsklockan. Börjar röra mig mot skåpet och hämtar min culinary arts-mapp och min portfolio (lämnar som vanligt den tunga textboken i skåpet).

08.47 Andra varningsklockan. Sonja följer mig ner till matrummet. När jag kommer in är Bryn och Katie redan där. Efter någon minut dyker även Dani upp.

08.50 Klockan ringer och första lektionen startar. Vi planerar för nästa dags bakning - kopierar recept och sedan skriver en labplan (i princip kopierar vi receptet två gånger när läraren skulle kunna ge oss en kopia i stället). Sedan sitter vi och gör mest ingenting resten av lektionen.

10.00 Klockan ringer, första lektionen är slut. Jag, Bryn, Katie och Dani gör sällskap uppför trapporna och jag går vidare till mitt skåp. Lämnar mina saker i skåpet, äter lite medhavd yoghurt, går och fyller på min vattenflaska, pratar lite med Sonja och Robin vid vårt skåp.

10.05 Varningsklockan. Jag tar ut min mapp från skåpet och står kvar och snackar ett par minuter, sedan går jag och Sonja de fem metrarna till macsalen

10.08 Klockan ringer. Journalism. Alla står/sitter kring ett fåtal datorer och snackar. Jag sätter mig vid min dator inne i ena hörnet och säger hej till Alex och Sam. Pratar lite med dem medan jag loggar in på datorn.

10.15 Läraren tar närvaro och sedan börjar folk lämna klassrummet i grupper om två eller tre. "Vi går och tar lite bilder", heter det. Eller också ges ingen ursäkt allt. Jag stannar dock kvar eftersom jag har en del att göra. Ägnar lektionen åt att jobba på min sida till årsboken, ensam eftersom min partner som vanligt inte är där.

11.18 Klockan ringer, dags för rast. Jag stannar i datasalen, går ut på facebook och kollar min mail.

11.26 Klockan ringer för kortblocket. Dubbel journalism, så jag fortsätter helt enkelt att jobba på min sida.

11.54 "Announcements". Någon från receptionen går igenom diverse möten, info mm i högtalarsystemet, samt river av en lång radda med namn på folk som har meddelanden att hämta upp i receptionen.

11.55 Klockan ringer, nu är det lunch. Går till skåpet och lämnar mina saker, hämtar min lunch och klämmer ner den i väskan. Jag och Sonja går ner till the canyon för att leta rätt på de andra.

12.00 Vi hittar Dani, Robin och Kai och sätter oss på den lilla kullen framför skolan i solskenet och käkar lunch. Jag äter en kycklingsallad samt morottstavar som jag dippar i hummus. Dricker vatten. Vi pratar en stund, sedan lägger jag mig ner och sluter ögonen och njuter av solen.

12.35 Första varningsklockan. Vi börjar dra oss tillbaka inomhus.

12.37 Andra varningsklockan. Jag och Sonja kommer till vårt skåp och jag gräver i min ryggsäck efter alla mina kaotiska engelskaanteckningar, häften och papper. Glömmer pennskrinet i skåpet men kommer ihåg att ta med mig vattenflaskan till lektionen.

12.40 Klockan ringer och engelskan börjar. Som vanligt saknas ungefär en tredjedel av klassen, och vi ägnar de första tio minuterna av lektionen åt att lyssna på vår lärare när han berättar om träningspasset jag gjorde igår.

12.50 Vi går igenom gamla "provincial exams". Vid det här laget har ytterligare ett par tre elever droppat in.

13.20 Vi får en halvtimme på oss att skriva en kort uppsats hämtad från ett gammalt provincial exam. Läraren och några elever diskuterar träningspass och lärarens erfarenheter från sin förra karriär som brandman. Jag ber att få låna penna och papper av mina bordsgrannar. Får penna av Jenn och papper av Maya.

13.30 Efter att ha lyssnat på de pågående konversationerna tänker jag att det nog är bäst att sätta igång med min uppsats. Bli frustrerad över hur drygt det är att skriva för hand, men lyckas avsluta uppsatsen i tid.

13.50 Klockan ringer. Läraren säger att han ska ta in uppsatsen i morgon. Alla lämnar klassrummet. Jag går tillbaka till skåpet och lämnar mina saker. Snackar med Sonja, frågar "hur var franskan?". Hon frågar "hur var engelskan" och jag svarar att den var bra.

13.55 När Sonja gått till sin engelska smsar jag Dani och Kai och frågar vad de har för planer för håltimmen. Vet inte, svarar båda. Träffar Sarah i the student lounge på väg ner till the canyon.

13.58 Klockan ringer. Möter upp med Dani och Kai i the canyon och vi tar en sväng ner till Tim Hortons så att Kai kan köpa kaffe, Tillbaka vid skolan sätter vi oss utomhus och snackar och chillar.

15.07 Announcements igen. Samma sak, fast den här gången hör vi dem inte särskilt väl eftersom vi befinner oss utomhus.

15.08. Klockan ringer, skoldagen är slut. Vi masar oss upp och tillbaka till våra skåp. Jag packar ner det jag behöver ta hem (dvs inget skolarbete). Dani kommer bort till vårt skåp.

15.15 Jag, Dani och Sonja går ner till Second Cup för en fika. Jag beställer svart kaffe, Dani en London Fog och Sonja en "frozen hot chocolate". Vi pratar och har det allmänt mysigt.

17.00 Sonja blir upphämtad av sina föräldrar och hon frågar om jag vill ha skjuts. Jag säger att det behövs inte utan promenerar hem i stället.

17.10 Jag kommer hem. Alisha sitter vid köksbordet och pluggar biologi och Kaitlin är på nedervåningen och tittar på tv. Jag plockar ur diskmaskinen och sätter mig sedan vid datorn. Facebookar, kollar mina mail och går in på pinterest.

17.40 Min värdmamma kommer hem. Jag frågar hur hennes dag varit och hon frågar mig detsamma. Jag frågar vad det blir till middag och hjälper till att göra en grönsallad medan hon grillar nötkött på verandan.

18.15 Jag dukar bordet och vi sätter oss för att äta. Gott är det och efteråt sitter vi kvar en stund och pratar. Alisha går för att fortsätta plugga, Kaitlin försvinner in på sitt rum. Dori kokar upp vatten och jag gör mig grönt te och skriver lite på bloggen.

19.00 Dori och Kaitlin bestämmer sig för att se en film. Jag har inget bättre för mig så jag joinar. Det tar en stund att få igång filmen, fjärrkontrollen är borta. Till slut får vi igång den, det är ett romantiskt drama coh är helt okej bra.

21.30 Filmen är slut. Ligger kvar i soffan på nederevåningen ett tag, är för trött för att ta mig för någonting.

21.40 Kravlar mig upp och går uppför trapporna för att göra min lunch. Sallad med jordgubbar, blåbär (amerikanska dessvärre) och pecannötter. Plus två morötter, några kex, ett äpple och lite yoghurt.

22.00 Säger godnatt till alla, får sporadiska svar. Plockar ur linserna, borstar tänderna, letar rätt på pyjamasen i röran på mitt golv.

22.10 Stänger av radion, släcker lamporna och kryper till kojs.


Detta var alltså hur min dag kan se ut i ett nötskal. Hoppas att det inte tråkade ut er alltför mycket.

Hare bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar