lördag 17 mars 2012

Sommartider

Hallå där!

I lördags natt ställde vi fram klockan en timme. Sommartid. Och det märks att våren är på vägsolen inte bara skiner utan värmer, dagarna är längre och temperaturen är riktigt behaglig. Snön smälter, lämnande efter sig ett grått och smutsigt Prince George. Allt detta är både upplyftande och deprimerande. Upplyftande eftersom jag älskar värme, solsken och vårkänslor. Deprimerande eftersom jag inte är färdig med vintern än och eftersom varje dag som snön smälter innebär att mitt utbytesår är en dag närmare sitt slut. Och är det något jag definitivt inte är färdig med, och heller inte kommer att vara färdig med den 30 juni, så är det Kanada. Men tidens gång går ju tyvärr inte att kontrollera, och därför är det enda jag kan göra att se till att få så mycket som möjligt ut av tiden jag har kvar. Vilket är närmare bestämt 106 dagar (om jag inte räknat fel).

Förra veckan var en riktig slapparvecka. Tre dagar ledigt på grund av lärarstrejk, en dag i skolan och så en långhelg till. Onsdagen ägnade jag helt och hållet åt att städa huset samt ett snabbesök på gymmet och sedan den sista sessionen av Nurture. På torsdagen var det skola som gällde igen, och det kändes som en måndag även om det snarare var som en fredag. Efter skolan skippade jag young associates eftersom Laura och Fabia skulle dyka upp mellan fyra och fem. Dessutom var jag tvungen att laga till en majs- och bönsallad till kvällens mexikanska middag med Shecana. Salladen blev lyckad och det var så himla kul att se Laura och Fabia igen. Även om vi stött på varandra ett par gånger i gallerian och på bion så var det ju över fyra månader sedan vi sågs på riktigt.

Med salladsskålen under armen gick vi hela vägen till Shecanas huvudkontor. Det var förvånansvärt många andra utbytesstudenter där (åtminstone jämfört med alla hjärtans dag-middagen), till exempel Luca (och hans riktiga pappa), Daniel, Marvin, Martin, Alba, Sara, Janita, Felina och så Melissa och Vicky, som ju egenetligen inte är utbytesstudenter men brukar komma till våra shecanaevent ändå. Vi hade en trevlig kväll med mycket god mat (bla en gigantisk, och då menar jag gigantisk, skål med tacosallad, som Martin öste upp ett jättelass på min tallrik från). Efter middagen körde vi limbo, vilket inte gick så bra för min del eftersom jag var alldeles för mätt. Jag tror att Laura och Fabia uppskattade att få träffa de andra utbytesstudenterna ocksåeftersom de bor i lilla Vanderhoof får de inte möjligeheten till det så ofta.


Martin, Alba, Melissa och jag

Laura, Alba, jag, Fabia
Efteråt blev vi upphämtade av Dori och resten av kvällen ägnades bland annat åt att prata och spela Catchphrase. På fredagmorgonen unnade vi oss en sovmorgon och åt en sen toastfrukost innan vi gjorde oss i ordning och knallade iväg till Pine Centre för lite shopping. Det märktes att våren är på väg, för Laura och Fabia brydde sig inte ens om att ta på sig jackor för den halvtimmes långa promenaden. Eftersom jag är väldigt frusen av mig körde jag dock på min vinterjacka som vanligt, något som jag såklart ångrade efter någon halvtimme i gallerian...

Ett lyckligt sammanträffande var att Ilaria och Tamy från Vancouverresan råkade befinna sig i Pine Centre mall just den här dagen. De var i PG över helgen med sitt basketlag, så det passade utmärkt att ses en stund. Det var ju trots allt ända sedan oktober vi sågs, och det var jättekul att ses igen! Tyvärr berättade de att de inte trivdes sådär jättebra i sin värdfamilj och funderat på att byta. Men i en så liten stad som Valemount med 1-2000 invånare och 80 elever på den enda high school är det inte lätt att hitta nya värdfamiljer. Fabia och Laura har förresten bytt värdfamilj efter att det inte riktigt fungerade med deras gamla. De trivs nu jättebra i sin nya familj, som verkar asskön.

Hur som helst mötta vi även upp med Sonja, Daniela, Alba och Melissa och lite shopping hann vi allt med (plus att dela på en poutine (äkta Kanadensisk husmanskost från Quebec: pommes, ost och "gravy". En riktig kaloribomb med andra ord)). För mig blev det endast ett par nya skor, för det ringa priset fyra dollar. Gillas!

Fabia, Sonja, Laura, Tamy och jag 

POUTINE!

Jag köpte även två drinkar från Timmys i förhoppningen att vinna på roll up the rim. Den första var en nitlott, och när jag köpte den andra visade det sig att man tydligen inte får en roll up the rim-mugg när man beställer en extra small. Vilken diss!

När vi till slut kom hem efter sex timmars shoppande var vi utsvultna. Efter en god middag kurade vi ihop oss i sofforna/sängarna på nedervåningen och kollade på Julie & Julia och Hanna. Den förstnämnda var faktiskt riktigt bra och den andra ägnade jag inte särskilt mycket uppmärksamhet eftersom jag ju sett den förut.

På lördagsmorgonen blev det ännu en sovmorgon samt en mycket intressant men god "havergrynsgröt i ugn" till brunch. Efter att vi haft stora problem med att bestämma vad vi skulle göra bestämde vi oss för utnyttja det sista vintern har att bjuda på och åka lite pulka. Ganska snart var vi dock väldigt blöta eftersom det var varmt ute och beslöt att åka och shoppa lite mer i stället. I Kanada har de nämligen en väldigt bra second hand-kedja som heter Value Village. På vancouverresan var vi inne på Victorias Value Village, men jag hade aldrig varit till deras butik här i stan. Och eftersom de inte har någon Value Village i Vanderhoof så hade Laura och Fabia inget att invända. Några bilder från pulkaåkningen:

Value Village-affären i Prince George är verkligen stor, och där fanns mängder av kläder. Och inte bara gamla fulkläder som ingen vill ha, utan massor av snygga plagg och märkesplagg. Och allt till riktigt bra priser. Med andra ord, jag kände mig verkligen som hemma. Efter ändlöst vandrande upp och ner genom gångarna och provande av tiotals plagg var jag nere till två koftor och en cardigan, samt två väskor som jag egentligen inte behövde. Nöjda och glada begav vi oss hemåt för att börja förberedelserna för kvällens event: min något försenade födelsedagsfest.

På tre timmar hann vi med att baka chokladbollar, dammsuga och moppa golvet, göra seven layer dip, äta middag, sno ihop två andra dippar, skära upp grönsaker, göra en bål och ställa fram allting. Strax efter sju började folk komma, och framåt nio var väl alla där. De som var där var, förutom mig, Laura, Fabia och Alisha: Alba, Melissa, Daniela, Sonja, Jasmin, Kai, Robin, Sam, Timothy, NoeLani, Bryn, Hannah och Katie. Det var ett chill litet party, med massor av goda snacks (Katie hade med sig sina fantastiska oreotryfflar och Bryn hade bakar brownies), bra musik (tack Sonja för spellistan) och mycket trevligt folk. Kvällen innan hade jag även förberett ett litet sverigequiz med kluriga frågor om Sverige, svenskar och svenska. Resultaten var blandade, och föga förvånande var det finländaren Laura, i par med Timothy, som vann. Priset: en påse äkta svenska Djungelvrål (som ingen gillar).Jag fick förresten ett superfint armband som Fabia hade gjort och det längsta födelsedagskortet jag någonsin fått, skrivet på en rulle film. Jättegulligt!

Någon gång efter midnatt förflyttade vi oss ner i källaren och chillade där. Så småningom började folk dra sig hemåt, men Sam, Robin, Tim och Jasmine stannade ända tills runt klockan fyra (egentligen klockan tre, men med tidsomställningen lades det ju till en timme). När de gått hem (fick senare reda på att Sam sovit utomhus under en trasig persienn eftersom han blivit utelåst från sitt hus...) kröp Laura, Fabia och jag till kojs och vaknade inte förrän runt ett dagen därpå. När vi som bäst höll på att ta oss upp ur sängarnaLaura var i duschen och jag fortfarande i pyjamasknackade det plötsligt på dörren. Det var Laura och Fabias värdmamma som var där för att hämta upp dem, över en halvtimme för tidigt. Men det gjorde ingenting, Dori bjöd på kaffe och vi käkade frukost i soffan och pratade en stund innan det var dags för dem att dra sig hemåt. Det var verkligen kul att ha dem över igen, och vi har pratat om att nästa gång är det min tur att komma till Vanderhoof. Vilket ska bli jättekul, när det nu kan tänkas bli av.

Resten av söndagen spenderade jag hemma och segade mig något otroligt (hatar att sova så länge). Det är sjukt hur kort dagen blir när man sover till ett, för rätt som det var var det dags för oss att åka till vår volleybollträning. Och när vi kom hem därifrån blev det till att packa min lunch och sedan gå till sängs. För på   måndagen var det ju skola som gällde igen. Inget mera strejkande blir det nu på någon månad, för vissa skolor i BC har redan spring break och ingen kan strejka när andra är på lov.

Skolveckan hittils har inte varit särskilt speciell. Även om det var skönt med några dagar ledigt förra veckan så kändes det bra att vara tillbaka i skolan, särskilt med tanke på att nästa vecka är spring break. Det som hänt i veckan och som är värt att nämna är väl att jag och Dori har varit ensamma i huset efterosm Alisha, Kaitlin och Alaska har harit hos deras pappa. Efter ett par ganska slappa veckor bestämde jag mig för att träna varje dag, och jag gick till gymmet måndag eftermiddag och onsdag morgon. I tisdags hade vi volleybollmatch (som vi vann, jag fick tre av fem servar över nätet och fick till och med in ett par riktigt bra "blocks"). Onsdagens planerade gymbesök blve utbytt mot en promenad med Alaska i det soliga vårvädret, och i morse åkte jag och Dori och simmade som vanligt. 2500 m blev det för mig den här gången, inte jättemycket men helt klart godkänt. Formen är dock något bedrövlig, vilket faktiskt är ganska deprimerande...

När det gäller skolarbete har vi ägnat veckans culinary arts-lektioner åt att förbereda och baka paji mitt och Bryns fall kokospaj. Blev väldigt gott måste jag säga. I tisdags kväll åkte Dani ner till Vancouver med sin värdfamilj, så det har bara varit jag, Bryn och Katie på lektionerna efter det. På engelskan håller vi nu på att avsluta avsnittet om noveller, vilket innebär att jag har en uppsats att skriva under spring break. PÅ journalism har vi bestämt oss för tema och omslag för årsboken och har nu blivit tilldelade en sida med porträttbilder var (i mitt fall en sida med åttondeklassare). Och på film & television har jag och Luis (Beth hoppade av klassen) lämnat in vår fantastiska stop motionfilm.


En annan sak som är värt att nämna är vår lilla avslutning på Nurture-serien i onsdags. Förra veckan hade vi det sista avsnittet och vi hade bestämt oss för att avsluta det hela med att kolla på filmen Courageous tillsammans. Det  var meningen att alla skulle ta med sig någoit ätbart att dela med sig av, och jag och Alisha hade bestämtnoss för att experimentera lite med de klassiska svenska chokladbollarna. Resultatet blev en chokladboll med hackad mandel och en del av smöret utbytt mot nutella, ovanpå ett chokladkex och doppad i choklad. Väldigt gott måste jag säga! Det fanns en hel del annat gott där också, till exempel nanaimo bars, popcorn, ost och kex, choklad och costcocookies. Och filmen var väldigt bra. En jättemysig kväll med andra ord.

I går torsdag efter young associates och efter min och alishas promenad med hunden åkte jag med Alissha, Kaitlin och deras pappa till restaurangen White Spot. Jag hade inte varit där förut och maten var väldgit god, så det var kul! Mindre kul (eller hysteriskt roligt, beroende på hur man ser det) var det när servitrisen tappade all vår mat på govlet just som hon skulle seervera oss. Awkward moment #1.

Bilder från min och Alishas promenad med Alaska:
Idag är det fredag och ikväll ska jag åka limo för första gången i mitt liv! Hannah fyller nämligen år idag och har fest ikväll. Sjukt taggad!

Hoppas att allt är bra med er och att ni har en rolig vecka i skolan nästa vecka, medan jag är på lov!

Puss!

4 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Jag ska också åka med STS till Kanada, men nu i höst. Jag har bara en liten fråga, kommer du ihåg när du fick reda på din värdfamilj? Det är säkert ett tag kvar innan jag får veta min, men jag är så nyfiken!

  SvaraRadera
 2. Grymt med limo Ylva!! Saknar dig mycket kompis, men det är jätteroligt att se att du har det så bra på alla sätt! Pok

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag fick min värdfamilj i början av juni, så det kan nog dröja ett tag för dig. Vissa får sina familjer så sent som ett par veckor innan de ska åka, så var redo på att det kan dröja.
  Kommer du också att ha en blogg medan du är borta? I så fall, länka den jättegärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag får säkert vänta ett tag innan jag får reda på den!
   Det är roligt att läsa din eftersom du är utbytesstudent i Kanada som jag också kommer att vara. Du skriver verkligen jättebra också!!
   Självklart kan jag länka min blogg, http://rebeckaikanada.blogspot.se/

   Ha det så bra!

   Radera